Тази баба

„Имаш ли баба, обичай я и не допускай да станеш емигрант в собственото си сърце.“
Богдан Дарев

Трейлър

БД
И баба мечтае. Обикновеният живот на една необикновена баба в Америка.

Гледайте от цял свят. Документален, 2014 г., 30 мин., цветен, HD, не съдържа насилие, българско аудио, английски субтитри.

Режисьор Богдан Дарев; продуцент Мери Шархарт; с участието на Пенка Енчева.

Филмът е осъществен с подкрепата на главен продуцент Български културен център в Сиатъл и българите в САЩ.

Очаквайте скоро!
Какво казва публиката
БД

„Изгледах филма „Там“ и на следващия ден поисках прошка от майка ми.“

Клариса

„Еха! Превъзходен документален филм, който навява мисълта, че ние не можем да се върнем Там, но не това е най-важното, защото това Там го носим като отпечатък в сърцата си. Силно препоръчвам, ако имате въможност да гледате този безценен филм!“

Ерик

Гледайте

БД
Български културен център в Сиатъл и Богдан Дарев даряват 80% от сумата, събрана от покупката на филма на главната героиня, учителка и певица – г-жа Пенка Енчева.

Натиснете стрелката. Посочете сумата по избор.

Купете. Захранете твореца.

Получете линк в имейла Ви. Гледайте в рамките на 72 часа.

Кликнете тук за информация за заплащането и предоставянето на поръчката Ви.

ЗДРАВЕЙТЕ

  • Обслужваме българи от цял свят. Сумата ще бъде конвертирана във Вашата валута съгласно курса на банката Ви.
  • Напълно НЕЗАВИСИМИ сме.
  • Не продаваме Вашата информация. Сигурността на Вашите данни е наш приоритет.

СЛЕД ПОКУПКАТА

  • Ще получите имейл с линк към филма и касовата бележа на имейла, от който сте платили.
  • Ще бъдете пренасочени към страницата да гледате филма. Екипът ни работи да направи пренасочването от всеки браузър възможно, но ако пренасочването не стане, проверете имейла си за линка към филма.
  • Молим Ви да си проверите СПАМ ПАПКАТА, ако не получите имейл от Филмаби - нашите партньори. Винаги може да ни пишете на guest@filmabee.com

ГЛЕДАЙТЕ НА ТЕЛЕВИЗОРА с кастинг от Chromecast, Firestick или Android. Прехвърлете цялата страница на Вашия Chromecast, а не само филма. Понастоящем не поддържаме Airplay към Apple TV.

Кликнете CC иконката да активирате английските субтитри.

Преса
БД

„Със сърдечно пожелание след премиерата в София: „Нека вдъхновението винаги те води към дълбините на великото кинематографско изкуство.“

Теодосий Спасов

Богдан Дарев в "Преди обед" с водещите Деси Стоянова и Сашо Кадиев.

На премиерата в София с Атанас Янчовичин-Тасе, основател на фолклорната група „Бански старчета“, която има участие във филма.

За процеса

БД

Обичай

Имаш ли баба? Обичай я! Прекарвай време с нея. Не знаеш кога може да замине за Америка. Или пък ти да заминеш.

Обичай я, че скоро - както тя, така и ти – може да останете само спомен един за друг. Обичай я и не допускай да станеш емигрант в собственото си сърце. Защото, когато бабите започнат и те да емигрират, част от теб ще отпътува с тях.

Снимах Пенка Енчева през 2013-та. Снимах я с куфарите, как ги носи пълни с песни – там, в Америка, в една сива мъгла. Тя ме пита: „Боги, защо искаш да ме снимаш в тази мъгла?“

Защото - и тогава, и сега - сърце ме боли, бабо. Защото след  премиерата на твоя филм в България напълно непознати за мен хора ме прегръщаха и с искрящи очи ни приканваха – мен и теб, бабо, емигрантите – да си се върнем у дома. Сърце ме боли, понеже видях с колко обич те обгърнаха твоите дружки, ученици и съседи - обич по-необятна от този пуст океан дето ни дели.

Видях и твоите сълзи за тях, бабо. Видях те и как сияеше там, в България. Слушах вече порасналите деца на твоите съседи да си спомнят с умиление как си пяла в кухнята, и да повтарят отново и отново колко им липсва твоетo присъствие.

Затова те снимах в мъглата, в сивото, бабо. Защото забравяме за слънцето, когато небето е ясно, но стане ли сиво и мрачно, започваме да търсим светлината му.

Галерия
кликнете снимката / влезте
БД

„Един невероятен филм за пътеката на българската култура през времена на изпитание. Как оцелява и се разпалва отново от въглен. Несъмнено кадри, които ще влязат в колекцията на националната ни история за бъдещи поколения - така както днес би ни се искало да знаем мислите, тревогите и успехите на тези българи пръснали се по света точно преди век.”

Деси

В МОМЕНТА
Пиша романа
"Евредика"
ПОДКРЕПЕТЕ дейноста МИ

След 23-ри години в Америка
Богдан получава зелена карта и се връща в България за първи път.

Документален, 2018г., 60 мин., цветен, HD, съдържа гола сцена, не съдържа насилие, българско аудио, английски субтитри. Продуцент и режисьор: Богдан Дарев. Филмът е осъществен с подкрепата на Българско Общество ПЧЕЛА и българите в САЩ.

фф

Теодосий Спасов

Със сърдечно пожелание след премиерата в София: „Нека вдъхновението винаги те води към дълбините на великото кинематографско изкуство.“

The winter haze gives way to spring, as what was gray suddenly yearns to be green.

Атанас Янчовичин

Основателя на фолклорната група „Бански старчета", която има участие във филма.

The winter haze gives way to spring, as what was gray suddenly yearns to be green.

Преди обед в bTV

Богдан Дарев с водещите Деси Стоянова и Сашо Кадиев.

The winter haze gives way to spring, as what was gray suddenly yearns to be green.

Интервюта

Flourishing under sun's fiery gaze, creatures of all walks seek serenity around the watering hole of life.

<
>

Очаквайте
Плетко и Плетка 

Първата детска книжка на Богдан Дарев от 22 разказа, с рисунките на 9-годишната Кармин и приказката „Петте задачи“ на поета Николай Господинов.