Плетко и Плетка

„Освободиха се да крият тези страхове и си тръгнаха щастливи и усмихнати.“
Мария Стоилова
Преса
БД

„Със сърдечно пожелание след премиерата в София: „Нека вдъхновението винаги те води към дълбините на великото кинематографско изкуство.“

Теодосий Спасов

Богдан Дарев в "Преди обед" с водещите Деси Стоянова и Сашо Кадиев.

На премиерата в София с Атанас Янчовичин-Тасе, основател на фолклорната група „Бански старчета", която има участие във филма.

Ехаааа!
ателие "Плетко и Плетка"
БД

В България децата вече четат и рисуват по приказките.

Абонирайте се тук да си закупите книжката и да се включите в тура през пролетта на 2023-та.

Богдан Дарев
писател

БД

Познаваме се от киното, но обичам да пиша до полуда!

Когато доведената ми дъщеря, Иглика, беше в пети клас, аз често я вземах от училище. Въпреки, че живеехме в САЩ, си говорехме само на български. Докато я чаках в колата, започнах да съчинявам истории и да ги диктувам в телефона си. Така, за няколко месеца се събра една голяма и забавна дружина от приказки.

Вярвам, че всяка приказка е възможност за разговор с децата ни, които толкова много обичат да задават въпроси.

Кармин е на 9 години. Майка ѝ Мария е учител и графичен дизайнер. Живеят в България. Кармин илюстрира "Плетко и Плетка". Книжката включва 20 мои детски приказки в първата част и приказката „Петте задачи“ на поета Николай Господинов във втората част.

Ето светът, който се е открил за Кармин след прочитането на приказките:

„Вдъхнови се да пише и тя. И то, така емоционално, както твоите работи. Разказите ти я вдъхновиха, а аз не мога да се радвам повече. Чета разказите и виждам цветове, вътрешни светове и чувства. Твоята книга ще стане отлично помагало (за родителите и децата им) по емоционална интелигентност. Така ли е замислена? Има цветен букет от всичко, което се случва в сърцето.

Много благодаря за предоставената възможност Кармин да илюстрира всичко. Пътят, по който минава с твоята книга, е голямо предизвикателство и урок, а всичко вътре ще ѝ остане за цял живот.“

Кармин от Самоков
илюстратор

БД

Рисувам, защото така човек се развива. Когато рисувам се чувствам преродена и много щастлива!

Аз съм момиче от град Самоков на 9 години и много обичам рисуването. През месец февруари 2021 година,
спечелих награди от международен конкурс - две първи места от "Мустака на Дали", проведен в Испания. Това бе първият конкурс, в който изобщо някога съм участвала.

Любимите ми животни са котките, а най-важното нещо на света за мен е моята мила майка и това, да сме здрави.
Любимите ми предмети в училище са български език и математика.

Най-добрият ми приятел се казва Кристиян и с него учим заедно ментална аритметика и английски език.

Любимите ми насекоми са водните кончета и гъсениците. Зная, че много хора не обичат жаби, но аз ги обожавам. С мама ходим в гората (по реката) и търсим жаби, за да си поиграя с тях. Обичам цветята, а любимите ми са зюмбюли и лалета.

Тренирам карате и много ми харесва да плувам, да практикувам йога, да медитирам. Уча руски и японски езици - много е забавно и интересно. Искам да науча и езика на жестовете.

Често пътувам до нови места и срещам различни хора. Обичам живота, обичам да съм дете и обичам да съм щастлива.
Когато децата са щастливи подскачат, а възрастните - не.

Иска ми се повече възрастни да са щастливи като децата.

Николай Господинов
поет

БД

Написах приказката "Петте задачи" по повод раждането на дъщерите ми Катя и Петя.

Сега, близо петдесет години по-късно, благодарение на Богдан Дарев, тя вижда бял свят.

Използвам случая, чрез нея, да пожелая на всички деца щастливо детство и сбъднати мечти.

Мария Стоилова
учител/графичен дизайн

БД

Майката на Кармин прави графичното оформление на книгата и споделя приказките в ателиета, които предлага в България. Ето как са реaгирали децата от ателиетата на Мария:

„Искам да ти споделя за уъркшоп с децата, който направих върху Семчо. Темата - страх.

Е, имаме страхове - много. Всяко дете се припозна в тази история и видя, че Семчо е и то самото. Споделяха тези деца (едно през друго) от какво ги е страх, а в края разбрахме едно нещо - важно е семейството, защото то винаги ни подкрепя в най-трудните моменти. Да, всички деца споделиха, че мама или тате са винаги там и ги подкрепят във всяка трудност от живота им.​

И друго, освободиха се да крият тези страхове и си тръгнаха щастливи и усмихнати. Със семенца в чашка посадиха техните Семчовци, които да пораснат без страх. На всеки Семчо, който полагаха казваха, че вече няма да се страхуват от това или онова. Нарисуваха всяка чашка със Семчовци с всичко хубаво от техния живот, за да се противопостави тази картинка на всеки един страх, у всеки един Семчо.​

Виждам, че тази книга ще бъде нещо важно и голямо за всеки, който я притежава. Интересното е, че веднъж минали през тези два уъркшопа - Плетко и Плетка и Семчо, те споделят: "Да, мисля като Семчо" или "Също като при Плетко и Плетка", когато в процеса на работа и обучение започнем да говорим за подобни ситуации и чувства.​

А специално за "Плетко и Плетка" искам да споделя много - оказа се супер ХИТ - самата история, рисунката. Деца от Ателието, които не са присъствали ми пишат, за да рисуват. Самите родители също търсят информация, защото децата си говорят и другите искат да участват. Впечатляващо е това, че силно ги е докоснал този разказ, а изказът с картината после - завършек на този емоционален кръг.“​

Нели Дарева
редактор

БД

Голям късметлия съм, че майка ми е редактор на книжката. По-скоро, няма случайности в нашата житейска конфигурация. Тя има стаж от 17 години в Списание Театър, през които е редактор. Има и дългогодишен опит в превод на книги от френски, руски и английски.

Майка ми живее тук в Сиатъл. Редактира приказките, докато бяхме заедно на компютъра. Аз четях на глас, а тя ми задаваше въпроси и даваше предложения. Научих много.

Благодаря ти, майко!​

Лора Касабова
редактор

БД

От първия миг, в който Богдан ми сподели, че планира издаването на книжка с детски приказки (към този момент бях прочела шепа от тях, в това число „Плетко и Плетка“​) си спомням много добре, че си запазих първите 5 броя от първия й тираж, копнеейки да ги купя и подаря на приятелски семейства с дечица.

Към днешна дата, от позицията ми на втори редактор, имайки удоволствие и огромната чест да съм сред разходилите се из текста в цялост преди оформянето му в книжно тяло, желанието ми е абсолютно същото, само че силата му нарасна чутовно и вече би повредила и най-съвършения уред при опит да бъде измерена.

Не съм педагог, но в рода ми има образцови учители, нямам все още собствени деца, нито племенници, но покрай инициативите и кампаниите, които движа, около мен има страшно много дечица, чиито таланти подкрепям, ако родителите им ми позволят и ми се доверят. Щастлива съм, че в 95 % от случаите срещам родители като Мария.

Та, макар и да нямам все още мои деца, вътрешното дете в мен, докато порасналото си четеше необезпокоявано книжката „Плетко и Плетка“, често натискаше копчето за пауза, копнейки да поспрем за миг и да поговорим. Това е естествената реакция, която провокират приказките на Богдан - диалог между поколенията.

За Кармин каквото и да кажа ще е малко. Срещнах творчеството й във Фейсбук група за възрастни. Бях поразена от рисунъка й на тази крехка възраст. Направих екранна снимка и бях сигурна на 100 %, че един ден ще се свържа с това момиче. Просто в онзи миг нямах конкретно предложение за нея и рискувах да не бъда приета на сериозно.

След 6 месеца дойде и предложението ми към нея.
Поканих я да участва в детското направление на арт инициативата с хуманна кауза „Продължаваме“. Прие от раз. Дари ни 10 нейни рисунки, с които да усмихнем стените и зарадваме децата, лекуващи се в педиатричните отделения на държавните болници в страната.

И това беше просто началото. Богдан пое щафетата и продължи с предизвикателствата към нея.
Резултатите ще видите в "Плетко и Плетка"​.

Обратното броене започна.

Аз лично вече нямам търпение.

Галерия
кликнете снимката / влезте в галерията
БД

„Филмът ми въздейства на различни нива - буди в мен чувства от личните ми преживявания и битки, но и състрадание към вас и вашата лична история. А не е ли това, което прави един филм впечатляващ? Способността му да изкара наяве дълбоко скритите ни мисли и да ни пренесе на друго място.“

Йоана

След 23-ри години в Америка
Богдан получава зелена карта и се връща в България за първи път.

Документален, 2018г., 60 мин., цветен, HD, съдържа гола сцена, не съдържа насилие, българско аудио, английски субтитри. Продуцент и режисьор: Богдан Дарев. Филмът е осъществен с подкрепата на Българско Общество ПЧЕЛА и българите в САЩ.

фф

Теодосий Спасов

Със сърдечно пожелание след премиерата в София: „Нека вдъхновението винаги те води към дълбините на великото кинематографско изкуство.“

The winter haze gives way to spring, as what was gray suddenly yearns to be green.

Атанас Янчовичин

Основателя на фолклорната група „Бански старчета", която има участие във филма.

The winter haze gives way to spring, as what was gray suddenly yearns to be green.

Преди обед в bTV

Богдан Дарев с водещите Деси Стоянова и Сашо Кадиев.

The winter haze gives way to spring, as what was gray suddenly yearns to be green.

Интервюта

Flourishing under sun's fiery gaze, creatures of all walks seek serenity around the watering hole of life.

<
>